Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. In een korte tijd moeten veel zaken geregeld worden. We kunnen ons voorstellen dat u over bepaalde zaken nog niet eerder heeft nagedacht. Om deze reden willen wij graag naast u staan. Bij uitvaartvereniging Nieuwlande en omstreken is uw uitvaart in goede handen. Onze vereniging wordt ondersteund door professionele uitvaartverzorgers die precies weten wat er moet gebeuren. Samen gaan zij met u op weg naar een passend afscheid, op een manier zoals uw dierbare dat gewenst zou hebben.
Aula
Een overledene kan zowel thuis als in een aula worden opgebaard. Veel plaatsen beschikken over aula / opbaarruimte. In Nieuwlande bevindt zich de aula naast de Protestantse Evangelisatie aan de Brugstraat 8. Wij informeren u graag over de mogelijkheden rondom het opbaren van uw dierbare.
Geschiedenis
In 1923 is Uitvaartvereniging Nieuwlande en omstreken officieel opgericht met het doel om een voorziening te bieden waarmee alles geregeld kon worden rondom uitvaarten. Ondanks dat uitvaarten heden ten dage veelal in andere vorm plaatsvinden dan vroeger, is het doel van de uitvaartvereniging tot op de dag van vandaag niet veranderd.
De begraafplaats in Geesbrug is rond 1910 aangelegd voor het toenmalige Zwinderscheveld, Langerak en Geeserveld door de gemeente Oosterhesselen op initiatief van evangelist Hellendoorn (Hervormde kerk Zwinderscheveld, later Nieuwlande) met ondersteuning van andere belanghebbenden. Door lid te worden van deze begraafplaats konden bewoners bij overlijden gebruik maken van enkele diensten. In hetzelfde jaar is de lijkwagenvereniging opgericht om diensten aan te kunnen bieden met betrekking tot het vervoer van de overledene.
Voor de oprichting van de uitvaartvereniging werden uitvaarten veelal geregeld door de buren, vanuit een soort van ‘noaberschap’. Vooral de laatste verzorging (het afleggen) en aan het aanzeggen bij familie, vrienden, kennissen en buurtgenoten waren de taken die ten uitvoer werden gebracht. In vroegere dagen werd dit niet middels een rouwbrief, rouwkaart of rouwadvertentie gedaan, zoals wij dat heden ten dage kennen.
Zo’n dertien jaren later werd er naast de lijkwagenvereniging onze uitvaartvereniging. Korte tijd later vond er een fusie plaats. Buurtschap Oostopgaande, de lijkwagenvereniging en de uitvaartvereniging gingen samen verder onder de naam Uitvaartvereniging Nieuwlande en omstreken.
Over de historie van de begraafplaats in Nieuwlande is ons niet veel bekend. De locatie ligt net buiten de dorpskern en werd in 1952 aangekocht door de familie Robaart voor een som van fl 1810,00. Rond 1954 is de begraafplaats in gebruik genomen. Het betreft een rustieke locatie tussen diverse landerijen en bossen. In 1955 werd de eerste overledene “Wolter van der Meer” aldaar begraven. Deze man was tevens pachter van de grond.